Autor: ADRIAN PĂTRUȘCĂ

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 107

Excluderea Rusiei din SWIFT și înghețarea unei mari părți a rezervelor băncii sale centrale ar putea reprezenta Momentul Zero al unei Noi Ordini Monetare Internaționale […]. Această decizie are ca efect expulzarea, practic, a Rusiei din sistemul financiar occidental, arată o analiză a lui Tyler Burden de pe site-ul Zero Hedge […].

Excluderea Rusiei din SWIFT și înghețarea bunurilor băncii centrale ruse în străinătate i-au făcut pe unii experți financiari să ridice două întrebări cruciale:

1. De ce, de acum încolo, o țară ar mai fi tentată să tezaurizeze rezerve de devize străine?

2. Reacția fără precedent a Occidentului nu pune în pericol însuși statutul Dolarului ca monedă globală de rezervă?

Avocatul Mike Dolan de la Reuters a descris măsura de blocare de către guvernele din G7 și din UE a accesului unor bănci cheie ruse la sistemul de plăci internaționale SWIFT drept „cel mai mare ciocan din magazia cu scule” […].

Deși măsurile luate de Occident reprezintă lovituri teribile pentru economia Rusiei, Mike Dolan scrie că decizia de a recurge la ele ridică întrebarea dacă țintirea rezervelor ca act de „război economic” nu va provoca o schimbare de strategie mondială la managerii care gestionează rezervele. Mai ales țările care știu că ar putea fi în situația de a avea un potențial conflict cu guvernele Statelor Unite sau UE se vor gândi de o sută de ori de acum încolo unde își plasează rezervele naționale […].

Cu siguranță, Rusia a conștientizat de multă vreme riscurile de a deține dolari ca rezerve; iar de la anexarea Crimeii în 2014, banca centrală rusă a încercat în mod constant să își diversifice rezervele […].

Pe de altă parte, sugerează analiza Zero Hedge, alianța geostrategică tot mai strânsă dintre Rusia și China, precum și refuzul Beijingului de a condamna invadarea Ucrainei sau de a se alătura sancțiunilor occidentale, fac plauzibil ca yuanul chinez – care reprezintă 2,7% din rezervele mondiale – să devină noua opțiune pentru managerii rezervelor de la Moscova și din alte țări […].

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei reprezintă cumva începutul sfârșitului pentru Dolar ca principala monedă de rezervă mondială? Barry Eichengreen, profesor la Berkeley și expert în managementul rezervelor mondiale, apreciază că dintre cele două imperative care determină stocarea de rezerve (1. instrumente de intervenție sau stabilizare a piețelor și 2. rezervă de urgență în cazul șocurilor, dezastrelor sau pentru echilibrarea în caz de criză a plăților) cel de-al doilea ar putea fi pus sub semnul întrebării […]. Acest lucru ar putea avea un impact puternic asupra piețelor mondiale și asupra modelului urmat de economiile emergente și de cele în dezvoltare.

O perspectivă și mai alarmantă are fostul economist de la Goldman Sachs, Jim O’Neill, care afirmă că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar putea duce în final la o reformă majoră a sistemului financiar mondial […].

Însă cea mai surprinzătoare perspectivă vine de la fostul membru al Fed de la New York, actual guru al Repo și al pieței monetare de la Credit Suisse, Zoltan Pozsar.

În condițiile în care este un mare partizan al statu quo-ului, Pozsar afirmă totuși că răspunsul Rusiei ar putea declanșa o reacție în lanț de evenimente în mișcare care să ducă în final chiar la dispariția Dolarului ca monedă mondială de rezervă […].

El a mai observat că, în condițiile în care războaiele au tendința de a se transforma în evenimente majore pentru devizele mondiale, iar Rusia pierde accesul la rezervele sale de devize străine, a fost transmis un mesaj către toate țările că nu mai pot dispune de aceste rezerve de bani în momentele de tensiune.

Pozsar este de acord cu experții de mai sus în sensul că, pentru managerii de rezerve naționale, are tot mai puțin sens să stocheze dolari pentru siguranță, dat fiind că pot fi confiscați exact în momentele când e mai mare nevoie de ei.

Expertul de la Credit Suisse consideră că acest lucru va încuraja băncile centrale să-și diversifice rezervele, îndepărtându-se de dolar,  sau să încerce să-și lege devizele de active mai puțin susceptibile să fie influențate de guvernul american și cele europene.

Pozsar crede că actualele tensiuni ar putea inaugura o nouă ordine monetară, în care țările să fie mult mai puțin interconectate prin intermediul conturilor bancare și al rezervelor internaționale.

Și astfel, paradoxal, sancțiunile aplicate de Occident Rusiei ar putea constitui o lovitură cumplită pentru Globalizare și un imbold spre autarhie și suveranism.

Sursă: activenews.ro

Titlul original: „Unde dai și unde crapă: Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei pot arunca în aer Globalizarea” (fragmente)

Loading