Autor: AUREL MANEA

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 166

El e George. Este din Iași, are 66 de ani și e boschetar. Deși locuiește pe străzi de peste 30 ani, nu prea poate fi numit homeless. Are un adăpost improvizat pe roți, pe care și l-a construit singur cu greu și cu care colindă și locuiește în zona în care stau eu. În adăpost are un oarecare confort: un pătuț călduros, o butelie și un aragaz la care își gătește mâncare, un câine superb pe nume Țânțar, care îi ține companie și are bere și mâncare din belșug. Și mai ales are un radio la care ascultă constant știri.

S-a trezit pe străzi din senin, după ce propria mamă l-a fraierit să semneze actele că își vinde propriul apartament și, de atunci, s-a tot luptat să supraviețuiască. Nu vrea să audă de adăposturi, nu vrea să audă de condițiile mizere de acolo și de abuzurile staffului și paznicilor și, mai ales, nu vrea să se înscrie să îi îmbogățească pe unii care, după cum zice, primesc 8.000 de lei per homeless de la UE pentru ceva ce, în fapt, îi costă doar vreo 500 și restul intră în buzunarele lor. Și nici faptul că nu ai cum să intri dacă te miros că ai băut ceva. Ori lui îi place să bea bere și bea două-trei pe zi.

Adăpostul pe roți îl are doar de câțiva ani și i-a luat doi ani să-l construiască. A fost soluția lui pentru hărțuirea polițiștilor care mereu îi spuneau să își ia cortul și să plece (până atunci cel mai mult a locuit pe Lacul Morii). Acum, spune el, nu au ce să-i facă. Dacă îi zic să plece, împinge doar adăpostul treizeci de metri mai încolo și asta e.

Nu își dorește și nu îi e dor de o locuință. Nu vrea să aibă de-a face cu lanțurile care vin la pachet cu asta (să îți plătești mereu impozitele, facturile la curent, gaze, șamd). Se consideră cu adevărat liber așa, pe străzi. Nevoile și le face (pentru că nu sunt toalete publice) după caz, în pungi și într-o sticlă (cea care se vede mare, atârnând în lateralul adăpostului) și spune el că nu lasă vreodată mizerie de vreun fel în urma lui. Nu deranjează pe nimeni, dar de multe ori oamenii se simt deranjați de prezența lui și îi fac viața complicată.

Nu cerșește și nu a cerșit vreodată, se consideră bine primit și nu cerșetor. Adică, dacă vine cineva și-i dă mâncare sau bani, primește cu plăcere, dar nu cere și nu a cerut vreodată. Și în timpul de câteva ore pe care l-am petrecut în mai multe ocazii cu el, lumea a tot venit și i-a adus bani sau mâncare/bere. Tot timpul cât am stat cu el, mereu gătea câte ceva, ori pentru el, ori pentru Țânțar. Câteodată mâncarea e din gunoaie, dar de cele mai multe ori e din supermarket (lui Țânțar îi fierbe carne proaspătă luată din supermarket).

Pentru că singura lui sursă reală de entertainment este radioul ăla vechi, e foarte la curent cu situația politică și are foarte multe păreri legate de asta. O urăște pe Firea, o urăște pentru ce a făcut cu azilele de bătrâni sau la primărie și nu îi vine să creadă că poate fi votată iar. Și nici că Piedone, proaspăt ieșit din pușcărie și atât de corupt, poate ajunge și el primar. De votat nu votează, căci nu are buletin și nu are cum.

De spălat nu se spală și nu crede în asta, consideră că nespălatul conferă un strat de protecție suplimentar deasupra pielii, iar de mirosit urât nu-și face probleme, dacă nu e nimeni să-l miroase.

Cu el se poate discuta (și am discutat) cam orice, de la politică, viață și legalizarea drogurilor, până la stigmatizare socială și altele. Ca orice om, de altfel, mi s-a părut plin de prejudecăți în subiectele pe care nu le cunoștea cu adevărat, dar ce m-a frapat și am văzut, poate, la maximum 10% din oameni, este capacitatea lui extraordinară ca, pus în fața unor informații și idei noi, să își reevalueze propriile idei și preconcepții și să fie dispus să și le schimbe. Nu m-a impresionat ca fiind o persoană extrem de cultă, dar are un tip de inteligență și flexibilitate mentală pe care majoritatea oamenilor efectiv nu o au, chiar dacă, probabil, au un IQ mult mai mare.

… Cam atât pentru acum despre George, un om al străzii, dar un om liber. Un om care nu are facturi de plătit și stresuri prea mari, în afară de cel simplu și primar al supraviețuirii. Iar de supraviețuit știe foarte bine să o facă, întrucât e un luptător care nu s-a lăsat până nu a făcut lucrurile ca el. Mai mult ca sigur o să îl tot văd prin străzile din jur gătind ceva la aragaz, ascultând radio sau împingând adăpostul și mutându-se.

Fotografii de AUREL MANEA

_________________________

NOTA ISPRAVNICULUI

Suveranitatea unui boschetar

Cazul boschetarului George (pe care l-am cunoscut și eu) este mult mai complex decît pare și reclamă o analiză sociologică.

Se știe că, în mare, lumea a fost și încă este alcătuită din stăpâni și sclavi. Stăpânii sunt cei care poruncesc, sclavii sunt cei care se supun. Dar cum lumea este stratificată, putem constata că, la fiecare nivel, fiecare este stăpân pentru cei de mai jos și sclav pentru cei de deasupra. Fac excepție cei din stratul cel mai de sus (stăpânii absoluți, oculta mondială) și cei de pe ultimul strat, care nu mai au cui să poruncească.

Societatea romînească este alcătuită din sclavi (majoritatea covârșitoare) și stăpâni-sclavi, care poruncesc sclavilor majoritari (adică nouă, cetățenii României), dar care, în realitate, transmit doar ordine primite de la stăpânii lor. Putem să le spunem, acestor executanți servili, mercenari ai dușmanilor noștri (deci și ai lor, doar că ei primesc soldă pentru asta).

George este o excepție sau un paradox social: are aparența unui sclav (și chiar trăiește în condiția de sclav) dar, în realitate, este cel mai suveran dintre stăpâni. Nu plătește taxe și impozite, nu are răspunderi sociale și nu dă socoteală nimănui. Dar nici nu cerșește. Trăiește din mila publică, fără ca el s-o ceară explicit. Practic, este cel mai liber dintre stăpâni, căci orice stăpân are obligații față de sclavii pe care-i asuprește. George nu are. Pe el în servesc toți sclavii și stăpânii cu care intră în contact, fără ca el să compenseze prin ceva acest serviciu involuntar al tuturor. Este cea mai abilă formă de manipulare pe care am cunoscut-o. Singurul preț pe care-l plătește pentru acest statut este travestiul în condiția de sclav, fără de care ar fi muritor de foame. George nu a intrat nici în capcana acelor interlopi care trăiesc pe seama cerșetorilor și aurolacilor, deși au încercat să-l atragă. Este cel mai liber om pe care l-am cunoscut dar, în același timp, un profitor abil care, disimulat în sclav, trăiește pe seama celorlalți sclavi, adică a noastră, cei care, involuntar, îi întreținem libertatea. Este suveranul absolut al propriei existențe. Iar noi suntem sclavii lui.

Miron Manega

Loading