Autor: MIRON MANEGA

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 159

MIRON MANEGA: „De ce nu-l puneți în locul lui Eminescu pe Dan Constantin?”

După moartea lui Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, la nivel de conducere interimară s-au produs mai multe derapaje (foarte grave, mi s-au părut mie), la care m-am opus, însă fără prea mult succes. Poate ar fi trebuit să le denunț în spațiul public, dar n-am făcut-o, pentru a nu afecta imaginea și prestigiul UZPR, atât de greu și de migălos construite de regretatul președinte. Cu alte cuvinte, mi-a fost teamă să nu arunc copilul din albie odată cu lăturile. Poate voi relata cândva cele petrecute între 31 octombrie 2021 (decesul președintelui Doru Dinu Glăvan) și anul în curs, adică în perioada de interimat a conducerii UZPR… În tot acest timp s-a încercat în mai multe rânduri suspendarea mea din funcția de vicepreședinte al UZPR, mai ales după scandalul cu „fițuica extremistă de la Teatru” când, la intervenția Institutului Wiesel (dar nu pe față, ci prin interpuși), mi s-a cerut să mă autosuspend. Răspunsul meu a fost simplu: „Voi vreți să mă autocastrez? Castrați-vă voi, dacă aveți ce! Cum să mă deligitimez eu de lucrurile pentru care am fost premiat când am intrat în Uniune?”... Nu redau toată discuția din ședința de Consiliu Director, semnalez doar că, spre lauda lor, membrii Consiliului au respins suspendarea din funcția pe care ei mi-o atribuiseră, în vara lui 2021.

Și iată că a venit vremea alegerilor noii conduceri a UZPR, la care eu mi-am anunțat deja candidatura la funcția de președinte. În acest context, cineva pe nume Dan Constantin, din cadrul structurilor de conducere (șeful Comisiei de atestare), a semnalat pe grupul „Consiliul Director al UZPR”de pe WhatsApp, faptul că „un membru al consiliului director UZPR este semnatarul acestui comunicat: «Grupul pentru România către Vladimir Putin»”. A urmat o „dezbatere”, din care prezint câteva extrase:                                                                                                                              

„Sorin Stanciu: Da, același care a dat în judecată și Guvernul României… (aici e vorba de subsemnatul, dar Sorin Stanciu habar n-are despre ce vorbește)

Mădălina Corina Diaconu: Eu am semnalat de mult timp si de multe ori dar …

Dan Constantin: Asa au cerut ajutorul URSS si ,,comuniștii cinstiti  din Cehoslovacia”, document care a devenit suport al invaziei […]. Apelul îl roagă pe Putin sa asigure suveranitatea Romaniei […]. Sa scape țara de ,,regimul iudeo-euro-atlantic” […]”.

„Mobilizați” de sfânta indignare a lui Dan Constantin, mai mulți șefi de filială trec la acțiune colectivă:

„Răzvan Onesa către Consilul Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

            În urma consultării cu membrii filialelor pe care le reprezentăm, vă adresăm solicitarea să analizați conținutul articolului intitulat „Grupul pentru România către Vladimir Putin” – Comunicatul nr. 9 privind relațiile cu Federația Rusă, articol care, aparent, îl are printre semnatari pe domnul Miron Manega, membru al Consiliului Director al U.Z.P.R. Ne exprimăm consternarea că un asemenea text poate fi semnat de către un membru al Consiliului Director și de aceea solicităm să i se ceară domnului Miron Manega să confirme sau să infirme calitatea de semnatar al acestui document.

            De asemenea, în cazul în care se confirmă această apartenență la grupul semnatarilor acestui document, solicităm ca Juriul de Onoare, Disciplină și Arbitraj să analizeze demersul domnului Miron Manega și să-și exprime deschis atitudinea față de afirmații de genul…”

Urmează mai multe extrase din Comunicatul nr. 9 al GRUPULUI PENTRU ROMÂNIA (pe care îl puteți citi integral în pagina alăturată)

[..] Facem aceste solicitări considerând că asemenea afirmații depășesc cadrul libertății de exprimare, contrazic pozița României privind parteneriatele Euro-Atlantice și nu au nici o legătură cu principiile călăuzitoare ale profesiei de jurnalist, asumate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Răzvan Onesa – Filiala Televiziunea Română

Emil Stanciu – Filiala Casa Presei

Marian Nencescu – Filiala Presa Culturală 

București, 29 Martie 2024”…

Se cuvenea să dau și eu un răspuns acestei somații. Și am dat:

„Miron Manega: Da, confirm. Dar nu văd care-i problema. Ce-ar fi să mutăm discuția în spațiul public? Poate facem și o dezbatere. E o problemă de fond și cred că ar fi util pentru toți cititorii/ascultătorii/telespectatorii să se lămurească. Chiar și UZPR ar trebui să-și definească poziția față de problemele grave cu care se confruntă România. Scrieți: „Facem aceste solicitări considerând că asemenea afirmații depășesc cadrul libertății de exprimare, contrazic pozița României privind parteneriatele Euro-Atlantice și nu au nici o legătură cu principiile călăuzitoare ale profesiei de jurnalist, asumate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România”. Serios? Care sunt acele „principii călăuzitoare”? Trecând peste faptul că sintagma asta vine din altă epocă, eu le știu pe alea învățate de la Eminescu. Cel care a fost scos de pe interfața site-ului. Apropo, de ce nu-l puneți în locul lui pe Dan Constantin? Cât privește Juriul de Onoare, cred că nu eu ar trebui să fiu chemat acolo. Până una-alta, mai citiți o dată Convocatorul și vedeți dacă nu-i lipsește ceva. Sau dacă n-are ceva în plus… Nu sunteți în stare să respectați un Statut și vreți altul. O, tempora, o, Moritz!… Presimt un spectacol media”…

La finalul acestor schimburi de „amabilități”, a intervenit fostul director al canalului Radio România Actualități, Viorel Popescu, cu un text critic coroziv la adresa mea, text pe care i-am propus să-l public în CERTITUDINEA, ca pe un articol de sine stătător. A fost de acord….

VIOREL POPESCU: „Oare nu te-ai săturat de 45 de ani de comunism adus în România pe șenilele tancurilor de marea prietenă – Rusia sovietică?”

D-le Miron Manega, vrei să facem o dezbatere? Ei, bine, îți spun pe șleau că mă îngrijorează și mă revoltă realmente lipsa de responsabilitate și  de luciditate de care ai dat dovadă, semnând, alături de alți câțiva, Comunicatul nr 9 al așa zisului Grup pt România. Îi scrieți lui Putin să salveze țara noastră (citez) „din situația dezastruoasă în care a fost adusă  de regimul politic iudeo-euro-atlantic” și să o ajute „în momentele istorice viitoare să redevină o țară suverană”. Mai mult, aproape că îl implorați pe acest criminal de război să cruțe poporul român în cazul unei intervenții! O, sancta simplicitas!               

Cum adică, d-le Manega, oare nu te-ai săturat de 45 de ani de comunism adus în România pe șenilele tancurilor de marea prietenă – Rusia sovietică?? Se pare că ironizezi  astăzi, la alții, folosirea sintagmei „principii călăuzitoare”, considerând-o a fi din altă epocă! Or, tocmai întoarcerea la acea epocă o propovăduiești prin pretinsul Grup pt România. Oare chiar nu-ți mai amintești de „binefacerile salvatorilor” ruso-sovietici, care au început cu „Davai ceas, davai palton” și au continuat cu insidioasele forme de jaf ale sovromurilor, prin care rușii au spoliat România de 2 miliarde dolari.

Chiar ești orb și nu vezi că nu există nicio deosebire între politicile invadatoare și belicoase ale Rusiei sovietice și cele ale Rusiei putiniste?

De la noul țar al Rusiei aștepți să vină salvarea României? Ce vrea Grupul din care faci parte?

Să joace rolul comuniștilor „cinstiti” din Cehoslovacia, care au pus capăt „primăverii de la Praga” și  au dat suport invadarii în 1968 a Cehoslovaciei de către trupele sovietice?

Nu mai vreau să trăiesc epoca de penurie alimentară, când stăteam la cozi interminabile pt lapte, pt pui costelivi (frații Petreus), pt picioare de porc (faimoșii adidași) si nici sa beau dimineața Nechezol pe post de cafea, iar copiii să vadă banane și portocale doar o dată pe an, de la Moș Gerila.

Te erijezi în fel și chip drept un luptător sub stindardul idealurilor poetului și  jurnalistului Mihai Eminescu, dar ai uitat că tocmai în acea epocă de tristă amintire, scrierile lui Eminescu erau cenzurate și  ciopârțite?

Într-atât de mult mă îngrijorează și  mă revoltă cum gândești, d-le Manega, care te revendici din stirpea nobilă a gândirii eminesciene, încât cred că Poetul însuși, dacă ar putea, s-ar scula din morți pt a te acuza și a te eticheta pe d-ta și pe ceilalți acoliți din calpul Grup pt România  ca epigoni jalnici și periculoși pt viitorul țării. Cei din Grup ați cerut ajutor lui Putin în Comunicatul nr 9. Eminescu a căutat salvare de la Vlad Țepeș în finalul Scrisorii a treia. Eu o sa o numesc, în context, Comunicatul nr. 3.  (n.r. nu putem da acest titlu, în primul rând pentru că nu e un comunicat, ci un text polemic, și în al doilea rând pentru că există deja un comunicat nr 3, al Grupului pentru România.

MIRON MANEGA: „Până la Eminescu e cale lungă…”

Las cititorilor plăcerea de a judeca diatribele d-lui Viorel Popescu împotriva „putinismului” de care mă acuză. Poate, cu ocazia asta, va înțelege și domnia sa ce este și ce vrea această publicație. Câteva precizări se impun totuși, pentru a corecta unele erori de fond ale textului domniei sale.

1. Zice d-l Viorel Popescu: „Mă îngrijorează și mă revoltă realmente lipsa de responsabilitate și  de luciditate de care ai dat dovadă, semnând, alături de alți câțiva, Comunicatul nr 9 al așa zisului Grup pt România”. Lipsă de responsabilitate este atunci când vezi un rău și te faci că nu-l vezi, când vezi o crimă și n-o denunți, când vezi un pericol și nu avertizezi. Dar, apropos, nu vi se pare, domnule Popescu, o iresponsabilitate faptul că Mihai Eminescu, pe care-l invocați, a fost scos de pe interfața site-ului uzp.ro, împreună cu elementele emblematice ale Uniunii, stabilite de președintele Doru Dinu Glăvan (fostul dumneavoastră coleg de radio), împreună cu Consiliul Director? Când vezi și taci, devii complice. Iar dacă nu te îngrijorează, asta e iresponsabilitate.

2. „Așa zisul” Grup pentru România este chiar Grupul pentru România. „Așa zis” este Sorin Stanciu, de pildă, care zice că e „președinte UZPR”, dar este, de fapt, „președinte ad interim”. Nu vedeți nicio diferență între postură și impostură?

3. Ce vrea Grupul din care faci parte?” Citiți cu atenție toate comunicatele Grupului și o să vedeți ce vrea.

4. „Te erijezi în fel și chip drept un luptător sub stindardul idealurilor poetului și  jurnalistului Mihai Eminescu”. Nu mă erijez, chiar sunt. A te angaja într-o luptă presupune sacrificiu și riscuri asumate. Dumneavoastră v-ați riscat vreodată libertatea pentru o idee majoră? Când? Când ați fost director la Radio România Actualități?

5. „D-ta și pe ceilalți acoliți din calpul Grup pt România  ca epigoni jalnici și periculoși pt viitorul țării”. La asemena jigniri n-am să răspund, dar s-ar putea s-o facă cititorii revistei.

6. E o mare diferență între o creangă de salcie și una de măslin. Ca și între titlul propus de dumneavoastră la textul de față, „Comunicatul nr. 3” și „Scrisoarea a III-a”, cu care ați dorit să vă identificați. Până la Eminescu e cale lungă…

Loading