Autor: MIRON MANEGA
Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 167

Sâmbătă 20 iulie 2024, la Universitatea Ecologică din București, a avut loc așa-zisa adunare generală de alegeri a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. „Așa-zisă” pentru că aceasta era lovită de nulitate din două perspective. În primul rând prin fixarea datei Adunării generale de alegeri în afara mandatului. În data de 27.05.2024, l-am notificat (prin avocat Badea Gheorghe) pe „președintele” UZPR Sorin Stanciu asupra acestui derapaj, precizând următoarele:
„Vă atrag atenția că mandatul dumneavoastră de Președinte interimar al Consiliul Director al U.Z.P.R. incetează la data de 11.07.2024 intrucat alegerea dlui Glavan Doru Dinu in calitate de Presedinte al U.Z.P.R. a avut loc in sedinta Adunarii Generale din 11.07.2020 pentru un mandat de 4 ani (11.07.2020 – 11.07.2024) iar dumneavoastră nu puteți exercita interimatul peste data de încetare a mandatului titularului pe care l-ați înlocuit.
Ca atare, este necesar să convocați Adunarea Generală pentru alegerea Președintelui U.Z.P.R. până la data de 11.07.2024 și nu la data de 20 iulie 2024, întrucît după 11.07.2024 nu mai puteți exercita atribuțiile de Președinte interimar prevăzute de art. 33 din Statutul in vigoare, inclusiv în ceea ce privește coducerea lucrărilor Adunării Generale și ale Consiliului Director (art. 33 lit. a) teza II)”.
Cum era de așteptat, având în vedere sfătuitorii, „președintele” a ignorat avertismentul.
Al doilea aspect al ilegalității patente este mult mai grav, căci se referă la funcționarea ilegală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, începând chiar de la moartea ultimului președinte ales, Doru Dinu Glăvan, fapt pe care am încercat să-l comunic membrilor delegați, pe timpul alocat discursului meu de candidatură (am fost unul dintre candidații la funcția de președinte al UZPR), însă fără succes. Am fost oprit cu strigăte, proteste, întreruperi de microfon etc., după primele patru fraze. A fost ceva penibil și rușinos pentru o uniune care trăiește parazitar pe seama aurei create de Doru Dinu Glăvan…
Redau mai jos mesajul pe care am vrut să-l transmit membrilor UZPR prezenți la „întrunire”, mesaj în care propuneam și soluția reintrării în legalitate:
„Stimați colegi,
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România trece acum prin cea mai neagră perioadă a sa. Mai neagră chiar decât cea din anul 2017, când a fost confiscată de un grup infracțional și salvată prin loialitatea câtorva membri.
În acest moment, din punct de vedere juridic, UZPR nu mai există. Nu mai există din 31 octombrie 2021, când a decedat ultimul său președinte, Doru Dinu Glăvan. Este un organism fără cap, este efectiv în moarte clinică, întrucât la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor nu s-a operat nicio modificare a actului constitutiv, ceea ce este inexplicabil și INADMISIBIL. Personal, am suspiciunea că există un «proiect» de distrugere a UZPR, pentru ca o altă entitate să preia statutul de uniune de creație și utilitate publică. Altfel nu înțeleg de ce, timp de peste doi ani și jumătate de interimat (ceea ce în sine este o aberație) totul s-a făcut pe dos și împotriva prevederilor imperative ale Statutului (ședințe de consiliu fără convocator și proces verbal, adunări generale nestatutare, desființări de posturi, înființări de posturi, deturnări de fonduri etc.), deși nu exista niciun impediment în calea respectării lor. Erau niște prevederi simple, banale, dar OBLIGATORII. Faptul că proiectul noului statut a fost respins de două ori de Judecătoria Sectorului 1 arată cât de superficială a fost întreaga operațiune.
Am semnalat în repetate rânduri ilegalitățile, dar nimeni nu a luat în seamă intervențiile subsemnatului. În schimb, pentru a acoperi fondul grav al semnalărilor, s-a declanșat o campanie intensă și agresivă împotriva mea, pe considerentul că sunt antisemit, antieuropean, antivaccinist și putinist (deși nicio instituție a statului român nu m-a amendat, condamnat sau sancționat în vreun fel pentru aceste «infracțiuni»).
Stimați colegi,
Suntem în afara legalității iar Adunarea Generală de Alegeri nu are nicio valoare juridică. Este o simplă întrunire, pe care nu știu cine o va deconta, pentru că structurile de conducere nu mai există iar altele nu pot fi alese.
Conform statutului, Adunarea Generală poate fi convocată numai de președintele Uniunii sau, în caz de forță majoră, la cererea a două treimi din membrii Adunării Generale. O altă prevedere NU EXISTĂ!
Așadar, întrucât UZPR nu are președinte (nici titular, nici interimar) din 2021, soarta Uniunii este acum în mâna membrilor Uniunii. Dacă tot ne-am întrunit pentru alegerea noilor structuri de conducere, putem valorifica rezultatul alegerilor într-un singur mod: noul președinte și echipa sa vor avea strict rolul de a gestiona colectarea semnăturilor celor două treimi din numărul total al membrilor Adunării Generale, conform art. 24 din Statut, adică, citez, «la cererea, în scris, a două treimi din numărul total al membrilor Adunării Generale». Vă urez înțelepciune și responsabilitate în decizii!”
La acest discurs urma să adaug două opinii juridice despre situația de ilegalitate a funcționării UZPR și a soluției de intrare în legalitate, opinii care au fost formulate, la solicitarea subsemnatului, de d-na Gabriela Baltag (președinte de onoare al Asociației Magistraților din România) și avocatul Badea Gheorghe. Din motivele prezentate, nu a fost posibil. Iată ce spune d-na Gabriela Baltag:
„[…] Prin urmare, tot ce s-a întâmplat după decesul fostului președinte al UZPR, din punct de vedere al reprezentativității și, implicit, având consecințe decisive mai ales în ceea ce privește legalitatea tuturor măsurilor adoptate (convocări de adunări ordinare, extraordinare, propuneri de modificări de statut, prezentări de rapoarte, bilanțuri contabile și orice alte demersuri realizate de persoanele desemnate ca reprezentând o conducere interimară), conduce la concluzia certă că întreaga activitate a UZPR după acel moment, este inexistentă din punct de vedere juridic. UZPR nu a mai avut, după decesul domnului Glăvan Doru Dinu Pavel, nicio activitate în măsură să genereze consecințe juridice […].
Situația actuală de nelegalitate în ceea ce privește reprezentativitatea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România nu poate fi acoperită prin confirmare sau în alt mod. Ea trebuie corectată urgent, cu atât mai mult cu cât uniunea deține și calitatea de asociație de utilitate publică, în baza HG 472/07.05.2008 a Ministerului Culturii și Cultelor, împrejurare ce îi impune, conferă nu doar drepturi, ci și obligații corelative.
Întrucât legea (OG nr. 26/2000 la care se raportează și activitatea UZPR) nu distinge și nu pune aceste obligații doar în sarcina celor aleși, interimatul nefiind exclus, în absența unor dispoziții exprese, de la aceste proceduri de înregistrare, este dificil de imaginat cum se va putea restaura situația de legalitate, singura posibilitate fiind realizabilă prin intermediul, dar mai ales, în condițiile art. 24 din Statut: varianta convocării unei Adunări Generale în sesiune extraordinară «la cererea, în scris, a două treimi din numărul total al membrilor Adunării Generale».
Apreciez și susțin că nicio convocare de Adunare Generală, trecută sau viitoare, care a stat sub auspiciile actualei conduceri interimare, instituită de Consiliul Director după decesul fostului președinte al UZPR – domnul Glăvan Doru Dinu Pavel, conducere care nu a fost confirmată până la data de 14.03.2024 de nicio instanță de judecată așa cum dispun prevederile legale, și, implicit, nicio măsură subsecventă adoptată în baza acestor convocări nu reprezintă una legală, fiind lovite de nulitate absolută, în absența unor organe reprezentative legitime, în acord cu prevederile legale”. (BALTAG GABRIELA, Președinte de onoare al Asociației Magistraților din România, fost președinte ales al Consiliul Superior al Magistraturii).
Același punct de vedere susține și avocatul Badea Gheorghe, căruia i-am solicitat o opinie juridică în această speță:
„[…] De altfel, numirea dlui. Sorin Ștefan Stanciu în calitate de Președinte interimar s-a realizat, conform susținerii sale, printr-o Hotărâre a Consiliului Director, având datoria să asigure conducerea U.Z.P.R. până la convocarea unei noi Adunări Generale pentru alegerea Președintelui U.Z.P.R., cu respectarea dispozițiilor legale privind supunerea numirii sale în funcția interimară de președinte, controlului de legalitate, înregistrării în evidențele asociative și formalităților de publicitate.
Ceea ce, în mod evident nu s-a întâmplat, astfel încât, după decesul fostului președinte al UZPR, întreagă activitate a UZPR după această dată poate fi considerată a fi desfășurată în sfera ilicitului, întrucât dispozițiile OG nr. 26/2000 mai sus citate sunt imperative. Prin urmare, activitățile desfășurate în cadrul UZPR, cel puțin în ceea ce privește reprezentativitatea acestei asociații, nu poate fi acoperită printr-o hotărâre de confirmare sau în orice alt mod.
Ca atare, situația ilegală în care se regăsește UZPR în prezent este obligatoriu a fi corectată urgent, cu atât mai mult cu cât uniunea deține și calitatea de asociație de utilitate publică, conform Legii 83/2016 pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, în baza HG 472/07.05.2008 a Ministerului Culturii și Cultelor. În situația dată, consider că singurul remediu rezonabil pentru intrarea în legalitate îl reprezintă convocarea unei Adunări Generale în sesiune extraordinară, «la cererea, în scris, a două treimi din numărul total al membrilor Adunării Generale», în temeiul art. 24 din Statutul în vigoare, cu atât mai mult cu cât mandatul tuturor membrilor Consiliului director și al celorlalte persoane alese în funcțiile de conducere ale organelor satatutare ale UZPR a încetat la 11.07.2024”. (Avocat BADEA GHEORGHE).
Cam aceasta este situația juridică actuală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cândva (până în 2022) onorabilă și respectată, o voce puternică a societății civile. Cele două opinii politice au fost aduse la cunoștința unui mare număr de membri ai UZPR, înainte de pseudo-adunarea generală. Reacția a fost… alegerea în funcția de președinte al UZPR a lui Sorin Stanciu. Păcat. Dincolo de relevanța, prin această alegere, a nivelului de meritocrație la care a putut să acceadă majoritatea membrilor „profesioniști” din UZPR, riscul de a pierde statutul de uniune de creație și utilitate publică (și prin asta a indemnizației de creație) este uriaș. Din păcate, pierderea se va răsfrânge și asupra celor cu adevărat profesioniști.
Dacă nici numele doamnei judecător Gabriela Baltag,președintele de onoare al AMR nu îi convinge în acest conflict pe acei jurnaliști “europeni,vaccinisti,antiputinisti,etc….” că sunt pe o cale greșită,atunci este clară influența statului mafiot securistoid în gândirea lor și probabil că o instanță de judecată trebuie să restabilească legalitatea!