Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 101

O știre recentă, privitoare la extinderea ariei de control a CNA și asupra conținutului audio/ video distribuit în online trecuse neobservată. Site-ul Profit.ro scria despre un proiect de modificare a Legii Audiovizualului care fusese amânat de trei ori. Dacă proiectul nu ar fi fost oprit de la dezbateri de trei ori, până acum CNA ar fi avut, deja, control asupra a ceea ce este postat pe internet sub formă de conținut audio sau video.
Inițiatorul acestui act normativ era Guvernul, prin Ministerul Culturii și urmărea să transpună, în literă și spirit, Directiva UE 1808/ 2018, privind serviciile mass-media audiovizuale.
Acum, după trei amânări, Guvernul interimarului Cîțu a trimis din nou proiectul în Parlament. Se propune, printre altele, redefinirea noțiunilor de „serviciu media audiovizual”, „program”, „retransmisie”, „comunicare comercială”, „sponsorizare”, „plasare de produse”, „licență audiovizuală” și „codare”. Sunt propuse definiții noi pentru noțiunile de „serviciu de platformă de partajare”, „material video generat de utilizator”, „decizie editorială”, „furnizor de platformă de partajare” și „autorizare servicii media audiovizuale la cerere”, etc. În proiectul de lege se mai arată că CNA are „dreptul de a restricționa un serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură, violență sau instigă la terorism, ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică”. Oare asta să fie la ce s-a referit Raed Arafat când a spus că „ar trebui tăiat microfonul” persoanelor care au altă părere, față de autorități, în ceea ce privește un tratament medical?
Ce ar putea să însemne asta? Ar putea să însemne adâncirea urii, a temerii și a suspiciunii într-o societate din ce în ce mai segmentată. „Restricționarea unui serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură”. Sună bine, nu? Dar ce fel de discurs ar putea incita la ură? Păi, dacă te-apuci să faci analiză pe text, orice ar putea să stimuleze un discurs al urii, pentru că, repet, trăim într-o societate segregată de termeni corecți politic.
Dacă fac un material audiovideo despre Superman care e bisexual, risc să stârnesc ura într-un non-binar. Dacă realizez conținut audiovideo despre faptul că Sheakespeare a fost scos din curricula școlară în Anglia, pe motiv că reprezintă supremația rasei albe, risc să trezesc ură în publicul care nu e un fan înrăit al discursului corect politic. Dacă îndrăznesc să comentez că actrița care o va interpreta pe Cenușăreasa în noua producție cinematografică e latina și nu albă, cine-mai-știe pe cine mai rănesc […].
Adoptarea unui astfel de proiect de lege ar veni într-un moment în care, oricum, marile companii media sunt acuzate că încalcă libertatea de exprimare a utilizatorilor pe criterii politice. Polonia a anunțat că statul își va apăra toți cetățenii în fața Big Tech. În România, statul se pregătește să facă exact opusul […].
Reptilismul birocratic european ne-a intrat în casă și s-a așezat comod pe canapea. Sub pretextul securității și protecției, asistăm la cea mai subtilă agresiune asupra esenței ființei umane: libertatea însăși.
Sursă: r3media. Ro
Autori: Luiza Moldovan/Mihai Șomănescu (fragment)
Titlul original: „CNA vine să ne ia? Guvernul pregătește un nou instrument pentru limitarea libertății de exprimare: CNA va avea puterea de a elimina clipuri postate în ONLINE. Avocat: Suntem cel puțin în anticamera unei societăți totalitare”
