Autor: MIRON MANEGA
Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 169

Ideea construirii unui pol suveranist real zumzăie demult dar, până acum, nu s-a realizat nimic. Acum, că s-a urnit, în sfârșit, pietroiul acestei idei care, iată, a luat-o la vale, mulți încearcă să și-l asume: unul că el a zis primul, altul – că el chiar a încercat, alții – la fel, dar nu le-a ieșit etc.
Blocajul de până acum al singurei idei salvatoare pentru suveranismul unei țări (unirea sau alianța) este mentalitatea tribală, în sensul că toți ar vrea unirea, dar neapărat ceilalți să vină să se unească cu ei, în niciun caz ei să facă primul pas. Adică preferă să rămână șefi de trib, decât să intre într-o alianță a triburilor, în care prerogativele fiecăruia se mai estompează. Și uite așa, România e plină de partide, partidulețe și alte entități, care mai de care mai suveraniste și mai patriotitice, deținătoare, fiecare, a rețetei naționaliste perfecte, pe care nu vor s-o împărtășească cu nimeni și nici să o alăture altor rețete. Meteahna e veche, s-a manifestat și în perioada interbelică.
Cea care are prioritate absolută în demararea efectivă a unei asemenea inițiative a fost europarlamentara Diana Iovanovici Șoșoacă, dar meritul nu-i al ei. Și nici al lui Cozmin Gușă sau al lui Răzvan Constantinescu, iar al lui George Simion nici atât.

Meritul aparține, după părerea mea, pur și simplu, lui… Mihai Viteazu! Sau, mai exact, duhului său, care a lucrat subtil și absolut imprevizibil.
Să mă explic. În data de 9 august, la mănăstirea Plăviceni din județul Teleorman, unde au fost descoperite, în 2010, osemintele lui Mihai Viteazu, a avut loc, ca de obicei în ultimii 12 ani, comemorarea decapitării voievodului pe Câmpul de la Turda (9 august 1601). Printre cei veniți la evenimentul devenit deja tradiție, se aflau europarlamentarul Diana Iovanovici Șoșoacă, liderul partidului S.O.S. România, și deputatul George Simion, liderul partidului A.U.R. Niciunul dintre cei doi nu avea de gând să inițieze ceva din ce a urmat. Fac această precizare pentru cei care cred că a fost un scenariu premeditat. Nu, nu a fost niciun aranjament, a fost o pură întâmplare. Sau, dacă acceptăm ideea unui sens mai adânc al faptelor, lucrarea unui duh.

După ce părintele stareț al mănăstirii, protosinghelul Teoctist, i-a invitat pe cei doi lideri să țină câte un discurs, un alt preot din soborul care a oficiat ceremonialul religios, părintele Constantin Trăistaru, i-a rugat să vină să facă o fotografie împreună cu el. Cel care le-a făcut fotografiile a fost jurnalistul Ion Spânu, care a și relatat contextul momentului. „Totul s-a petrecut la slujba de pomenire cu ocazia celebrării zilei de 9 august, cînd se împlineau 423 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul, domnitorul care a realizat prima unire a provinciilor românești – a scris Ion Spânu pe topsecretcraiova.ro. Evenimentul s-a produs la Mănăstirea Plăviceni din județul Teleorman, unde se presupune că ar fi îngropate osemintele voievodului Mihai Viteazul. La un moment dat, unul din preoții care oficiaseră slujba îi invită pe George Simion și Diana Șoșoacă să facă o poză împreună. Imediat după poză, George Simion o ia spre dreapta, iar Diana Șoșoacă spre stînga. Eu eram chiar în fața lor, așa încît, cînd Diana Șoșoacă s-a apropiat de mine, am întrebat-o: „Păi, nu vă dați mîna?”, iar Diana Șoșoacă mi-a răspuns: „Nu vezi că a fugit?”. Văzînd disponibilitatea Dianei Șoșoacă, am strigat către George Simion: „George, nu dai mîna cu Diana Șoșoacă?”. Auzindu-mă, fără ezitare, George Simion s-a întors și, zîmbind, i-a întins mîna Dianei Șoșoacă. Așa s-au născut de-acum celebrele fotografii cu cei doi strîngîndu-și mîinile. În acea după-amiază am trimis fotografiile către România TV și Realitatea TV… Așadar, aveți acum întreaga poveste a acestui eveniment, devenit știrea zilei, exact așa cum s-a întîmplat”.

Ce a urmat se știe. Declarații la Realitatea Plus și RTV, supoziții, analize ad-hoc, intervenția lui Cozmin Gușă, bășcălii online, lovituri sub centură, pronosticuri etc. Televiziunile au avut cu ce să-și umple agenda…
Consemnarea lui Ion Spânu relevă foarte clar ceea s-a întâmplat, de fapt: că n-a fost o fotografie a împăcării, așa cum s-a scris și comentat, ci, mai degrabă, salutul a doi boxeuri înainte de a intra în ring. Iar ringul a fost Casa Capșa unde, în 12 august, a avut loc, la invitația Dianei Iovanovici Șoșoacă, prima rundă de întâlniri a prezidențiabililor suveraniști, în scopul unor posibile alianțe electorale. George Simion nu s-a prezentat. Ceea ce era previzibil, căci liderul AUR avea de dat niște explicații în legătură cu angajamentele lui față de statul Israel, incompatibile cu ideea de suveranism. Absența lui George Simion la această întâlnire a fost, de fapt, hârtia de turnesol a identificării pseudo-naționalismului. Vor urma, probabil, și altele delimitări, căci diferența dintre naționaliștii autentici și cei falși o face abordarea doctrinară a temelor grave ale istoriei și contemporaneității noastre: chestiunea evreiască, chestiunea ungurească, războiul din Ucraina, teritoriile românești pierdute prin Pactul Ribbentrop-Molotov, apartenența la NATO, apartenența la UE etc., probleme care, de altfel, s-au discutat în cadrul întâlnirii.
A fost, așa cum am spus, prima rundă de întâlniri a unei posibile alianțe a suveraniștilor, în vederea alegerilor parlamentare și prezidențiale din toamnă, următoarea fiind programată pentru data de 22 august, la Poiana Brașov, în cadrul Școlii de vară a partidului S.O.S. România. Invitația a rămas deschisă și pentru George Simion.
Revin la punctul de plecare, adică data de 9 august când, la mănăstirea Plăviceni, s-a comemorat împlinirea a 423 de ani de la tăierea capului lui Mihai Viteazu pe câmpul de la Turda. Reamintesc că trupul voievodului se află în biserica mănăstirii Plăviceni, al cărei hram este Sf. Arhanghel Mihail. Locul este, așadar, impregnat de spiritul lui Mihai Viteazu iar mănăstirea a devenit, începând cu anul 2013, loc de pelerinaj. De aceea am bănuiala (și speranța) că toată această furtună a mișcării naționaliste, în perspectiva unei posibile alianțe a fost declanșată nu de o întâmplare, ci de lucrarea unui duh. I-a fost dat părintelui Constantin Trăistaru din Cezieni, să fie „capsa detonantă” a unei mișcări de agregare a naționaliștilor români, ceea ce ar putea schimba total configurația alegerilor din acest an…
UPDATE. Invitația Dianei Șoșoacă a rămas, până acum, neonorată. La Școala de Vară a partidului S.O.S. România, nu a venit nicunul dintre „prezidențiabilii suveraniști”. Doar Cozmin Gușa a fost prezent, printr-o prelegere înregistrată…