Autor: NAGY ATTILA-MIHAI

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 119

Ideea eurasiatică a lui Dughin este la fel de imposibilă ca sfârșitul istoriei profețită de Francis Fukuyama („Sfârșitul istoriei și ultimul om”, 1991). El credea că, după căderea comunismului, se sfârșește istoria. Că va dispărea acel conflict ideologic care a generat bipolaritatea lumii. Fukuyama  nu a luat însă în considerare arhetipalitatea, care aparține inconștientului colectiv al acestei bipolarități Est-Vest.

Această bipolaritate a fost ignorată și de Dughin, atunci când vorbea de unificarea Europei cu Asia, pe fondul unei invenții ideologice.

Bipolaritatea inconștientă a revenit cu forță în războiul din Ucraina, alimentată masiv de energiile inconștientului colectiv. O forță care depășește cu mult conștiința rațională și forța acesteia, tocmai pentru că e alimentată de inconștient.

Unificarea contrărilor inconștientului, cum spune Jung, e vitală. Nu poți unifică însă, la nivelul conștientului, ceea ce aparține inconștientului. Prin concepte ideologice, arbitrare, cum face Dughin, nu poți unifică ceea ce excede limita conștiinței.


Poți unifică, totuși, dar numai prin integrare în conștient. Integrare care, dacă nu se realizează la nivelul psihicului personal, nu se realizează nici la nivelul comunitar. Să nu ne facem iluzii: până acuma, conflictul între Est și Vest este cel care a definit istoria. Dar să nu ne facem iluzii nici în privința păcii: când sursa conflictului rămâne inconștientă, mai ales când e arhetipală, conflictul este extrem de periculos.
Dughin și Fukuyama au un vis arhetipal ideologic asemănător, de contopirea contrariilor într-un „rai” pamântesc.

Loading