Autor: MIRON MANEGA
Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 165


Așa-zisa „casă memorială Constantin Brâncuși” este, de fapt, o casă asemănătoare cu cea originală și a fost cumpărată, în 1971, de la un localnic pe nume Calistrat Blendea. Adevărata „casă memorial”, adică cea în care s-a născut marele sculptor, este cea pe care o vedeți.
Istoria ei e simplă. După moartea părinţilor lui Constantin Brâncuși și împărțirea averii, Eufrosinei Brânzan, sora artistului, i-a revenit casa părintească, dar nu şi terenul. Soţul ei a mutat, apoi, locuinţa din bârne din lemn pe un alt amplasament, unde se află şi în prezent.
În urmă cu mai mulţi ani, moştenitorii au vândut casa pe un cal şi suma de 500 de lei sculptorului Florin Codre. Acesta a venit cu mai multe maşini pentru a o demonta şi duce la Bucureşti. A reuşit să dea jos acoperişul, moment în care autorităţile au intervenit şi au oprit totul, pentru că nu exista autorizaţie de demolare. Sculptorul a fost amendat, iar materialul lemnos rezultat a fost confiscat, fiind şi acum într-un depozit al Primăriei Peştişani. Locuinţa a fost clasată pe lista monumentelor istorice în urmă cu aproximativ 20 de ani. De atunci a fost folosită doar pe post de coteț pentru păsări. Acum, arată așa…