Scrisoare deschisă domnului Iurie Roșca la Chișinau

Mult stimate confrate Iurie Roșca,

Numai un naiv sau un analfabet poate să creadă că hărțuiala judecătorească la care ești suspus are alte cauze decât strălucita dumitale publicistică antiglobalistă, relațiile fecunde cu exponenții europeni ai antiglobalismului, opera gazetărească de ecologizare socio-politica și remarcabila dumitale operă de editor sub sigla Universității Populare.

Iubite și stimate stindard al românității de peste Prut și de dincoace de Prut, nu cred că o comandă politică va macula demnitatea și onoarea celor care te judecă.

Cu nestrămutată credință că fascinanta dumitale gazetărie slujește adevărul și progresul, deci viitorul, te îmbrățișează

Generalul-Maior aviator,

veteran de război,

Radu Theodoru

Monstruozitatea unui drept fundamental convertit în delict

Iurie Roşca, fostul preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), riscă să ajungă după gratii. Procurorii au cerut patru ani de închisoare, cu executare, pentru fostul deputat şi vicepremier. Urmează deliberarea şi pronunţarea sentinţei.

În pledoria ultimului cuvânt, Iurie Roşca a pledat nevinovat. Fostul lider unionist a declarat că dosarul i-a fost fabricat din motive politice.

Nu-l iubesc pe Iurie Roșca. Nu-i împărtășesc nici convingerile, mai ales faptul că este un „promotor activ al identității moldovenești”, după ce, multă vreme, a contestat-o. Îi apreciez însă inteligența, expozeul impecabil, argumentația și carisma personală. Fostul lider unionist din Basarabia a devenit rusofil declarat, ceea ce mă tulbură în convingerile și direcția demersurilor mele.

Îmi permit să nu-l suspectez însă de oportunism, ci doar de faptul că și-a schimbat convingerile. Și ăsta e dreptul lui, ca al oricărui om de pe pământ. Faptul că e un apropiat al lui Alexandr Dughin este pentru mine un atu, nu o vulnerabilitate, căci Dughin e un mare gânditor contemporan. Euroasianismul său este o teorie care nu poate fi ignorată. Iar faptul că acum Iurie Roșca se poziționează ca adept al tradiționalismului, doctrinei conservatoare, a euroscepticismului, a naţionalismului economic şi antiglobalismului îl fac, până la un punct, compatibil cu convingerile mele.

Dar nu pentru această compatibilitate vagă sunt solidar cu Iurie Roșca, în situația nedreaptă prin care trece, și nici pentru ortodoxismul lui declarat. Sunt solidar cu el pentru că i se pune călușul în gură. Și sunt împotriva tuturor inchizitorilor, căci dreptul la libera exprimare este, pentru mine, condiția fundamentală a demnității umane, indiferent care e conținutul exprimării. Este un drept sacru. Putem să ne contrazicem, putem să ne bălăcărim pe marginea unei teze, a unei idei, a unui principiu. Dar nu avem voie să interzicem ceea ce nici noi nu vrem să ni se interzică. Altfel, articolul 19 din Carta Universală a Drepturilor Omului și articolul 30 din Constituția României sunt simple vorbe în vânt.

Sunt solidar cu Iurie Roșca împotriva marii nedreptăți care i se face, pentru că eu însumi am trecut prin asta și știu cum este. Niciodată nu mă voi bucura de răul pe care un dușman al meu îl suferă pentru delict de opinie. Pentru că un asemenea delict nu există. Nu există decât dreptul fundamental la libera exprimare. Iar Iurie Roșca e o victimă a acestui drept convertit inchizitorial în delict, ceea ce este o monstruozitate.

Miron Manega

Loading